tirsdag den 23. juni 2009

Nedbrydning af affald

Inspirereret af en medstuderendes forsøg med nedbrydning af frokostaffald http://www.melormen.blogspot.com/, har jeg selv valgt at afprøve forsøget med 3 ting, som man ofte ser ligge rundt i naturen specielt i vejkante, buske og kratter rundt omkring.
Endvidere har jeg luret lidt rundt på følgende side, hvor jeg fandt ud af, hvor lang tid de forskellige ting tager før, at de er nedbrudt af naturen http://www.skoven-i-skolen.dk/default.asp?m=17&a=1725 .
En del af naturens kredsløb er, at den selv nedbryder de ting som er i naturen såsom døde dyr og nedfaldne blade mm. I form af denne nedbrydelse udledes der nogle næringsstoffer, der gør, at andre planter kan vokse.
Der hvor problemet opstår er, når vi smider affald i naturen, da dette tager lang tid for naturen at nedbryde, idet affaldet ikke er lavet af naturens egne materialer. Et andet problem består i de giftstoffer, der kan være i affaldet, som er skadeligt for både planter og dyr.
Her er billederne af de 3 ting jeg plantede i jorden.



Et cigaretskod.


Et mcdonaldspapir.

En sodavandsdåse.



Eftersom et cigaretskod har en nedbrydningstid på 1-5 år og en dåse 10-500 år, har jeg ikke tænkt mig at vente til naturen har nedbrudt de forskellige ting, men jeg vil sommeren over følge med i om der sker en udvikling i nedbrydelsen og opdatere siden med billeder.

I forhold til læringsdelen kan dette projekt bruges til både børn, unge og voksne. Det mest naturlige er, at man lærer børnene fra en tidlig alder, hvilke konsekvenser det kan have for naturen, hvis man smider sit affald i denne. Men ligeledes er der mange unge og voksne, der bruger naturen som personlig losseplads måske af uvidenhed eller ligegyldighed, og for dem kan der ligeledes eksistere en stor læringsdel i gennemførelsen af dette projekt.

Solsikker

Her er lidt billeder af solsikkerne, som vokser godt frem i det danske sommervejr.

















mandag den 8. juni 2009

Biotop opgave 4

Biotop opgave 4 omhandler sanserne dvs. en beskrivelse af hvilke aktiviteter man kan lave med børnene for at stimulere deres sanser. Under normale omstændigheder ville jeg have lavet forsøgene ude i skoven, men eftersom det var svært både at prøve forsøgene samt tage billeder på en og samme tid, valgte jeg at tage nogle ting med hjem fra skoven, og låne en statist til at afprøve forsøgene, mens jeg tog billeder.
Pædagogens rolle i et sådant forløb er at være planlægger og igangsætter for børnene, eller den målgruppe man arbejder med. Der lægger altså et væsentligt stykke forarbejde bag, inden man kan gennemføre forsøgene med børnene. Men der er både noget spændende og grænseoverskridende for børnene, når de skal stikke deres hånd ned til ting, som de i forvejen ikke ved hvad er, og når de mister en af deres sanser, i nedenstående tilfælde synssansen.


Her er de ting, som jeg tog med hjem fra skoven. Der er diverse blade, grankogler og forskellige planter.


I den ene "følepose" putter jeg grankogler, i den anden blade med tilhørende dyr :).

Her er statisten i gang med at føle sig frem.
Her er der gang i det andet forsøg, hvor der skal lugtes til 3 forskellige ting. De 2 af dem er fra biotopen, mens den tredje er fra køleskabet.
Her er noget, der åbenbart ikke lugter særligt godt :D.

Træstamme som jeg så på min biotop. Denne kan bruges som balancebom til at stimulere den vestibulære sans. Jeg prøvede selv, men det var svært at tage billeder samtidig.














torsdag den 4. juni 2009

3D opgave

Avismanden som gerne skulle ende ud som en prins.
Så har avismanden været igennem kogt avispapir, tapetklister og trælim.

Først bliver han grundet med en hvid farve.
Derefter bliver han beklædt med lidt tøj og et par støvler
Og til sidst får han ansigtstræk samt hår monteret.