tirsdag den 23. juni 2009

Nedbrydning af affald

Inspirereret af en medstuderendes forsøg med nedbrydning af frokostaffald http://www.melormen.blogspot.com/, har jeg selv valgt at afprøve forsøget med 3 ting, som man ofte ser ligge rundt i naturen specielt i vejkante, buske og kratter rundt omkring.
Endvidere har jeg luret lidt rundt på følgende side, hvor jeg fandt ud af, hvor lang tid de forskellige ting tager før, at de er nedbrudt af naturen http://www.skoven-i-skolen.dk/default.asp?m=17&a=1725 .
En del af naturens kredsløb er, at den selv nedbryder de ting som er i naturen såsom døde dyr og nedfaldne blade mm. I form af denne nedbrydelse udledes der nogle næringsstoffer, der gør, at andre planter kan vokse.
Der hvor problemet opstår er, når vi smider affald i naturen, da dette tager lang tid for naturen at nedbryde, idet affaldet ikke er lavet af naturens egne materialer. Et andet problem består i de giftstoffer, der kan være i affaldet, som er skadeligt for både planter og dyr.
Her er billederne af de 3 ting jeg plantede i jorden.



Et cigaretskod.


Et mcdonaldspapir.

En sodavandsdåse.



Eftersom et cigaretskod har en nedbrydningstid på 1-5 år og en dåse 10-500 år, har jeg ikke tænkt mig at vente til naturen har nedbrudt de forskellige ting, men jeg vil sommeren over følge med i om der sker en udvikling i nedbrydelsen og opdatere siden med billeder.

I forhold til læringsdelen kan dette projekt bruges til både børn, unge og voksne. Det mest naturlige er, at man lærer børnene fra en tidlig alder, hvilke konsekvenser det kan have for naturen, hvis man smider sit affald i denne. Men ligeledes er der mange unge og voksne, der bruger naturen som personlig losseplads måske af uvidenhed eller ligegyldighed, og for dem kan der ligeledes eksistere en stor læringsdel i gennemførelsen af dette projekt.

2 kommentarer:

  1. Hej Michael,
    det lyder spændende og meget interessant.
    I børnehaven har vi en lille rød kasse, hvor børnene må hænge deres bananskral op. Der kan vi iagttage, hvor længe bananskral bruger for at blive sort og rodner.
    Hilsen
    Sarah

    SvarSlet
  2. Hej Michael
    Fint at lade sig inspirere ;-) Og at du har koblet mere tekst på dine billeder - hvordan mon dit forsøg er gået her henover sommeren?
    Er spændt på at høre nyt om det - og om din biotop.
    Vh Ida

    SvarSlet